Laseroterapija

Laserska tehnologija je poslednjih godina značajno napredovala i laseri se danas primenjuju u skoro svim oblastima stomatologije. Laserska svetlost se u dodiru sa tkivom pretvara u toplotnu energiju, čime obezbeđuje različite terapijske efekte. Laserski snop svetlosti može biti kontinuiran ili pulsni. Najvažnija osobina laserskog zraka je mogućnost njegovog fokusiranja na veoma male površine, što obezbeđuje preciznu koncentraciju energije na maloj površini.

Prednosti upotrebe laseroterapije u stomatologiji uključuju preciznost tretmana, manju potrebu za anestezijom, brži oporavak, manju mogućnost infekcija i manje krvarenje tokom procedura.

Gingivektomija (gingivoplastika) je tehnika koja podrazumeva hiruršku intervenciju kojom se odstranjuje deo mekih tkiva (gingive oko zuba). Tim postupkom se koriguju defekti morfologije, položaja i/ili količine gingive oko zuba. Primenjuje se najcešće is estetskih razloga, ali i u sklopu ortodontske i parodontalne terapije.

Gingivektomija se izvodi pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolna. Može se izvšiti klasično skapelom ali i laserom. U zavisnisti od toga koliko gingive treba da uklonimo, nekad je potrebno kombinovati te dve metode da bismo dobili zadovoljavajući efekat.

Frenektomija je hirurška intervencija kojom se uklanja resica koja spaja gornju ili donju usnu sa desnima, kao i resica koja spaja jezik sa podom usne duplje. Sama operacija je rutinska, bez ikakave mogućnosti komplikacija a traje do pola sata.  Postoperativni period je izuzetno kratak zato što se rana ne ušiva i odsustva šavova znatno olakšano stanje pacijentu nakon intervencije.

Laseroterapija se koristi za tretiranje zapaljenja desni – gingivitisa i infekcija desni. Laser može ukloniti oštećena tkiva, dezinfikovati područje i podsticati zaceljivanje.

Kiretaža parodontalnih džepova predstavlja čišćenje parodontalnih džepova, tj. uklanjanje svog izmenjenog i oštećenog parodontalnog tkiva uz pomoć dentalnog lasera.Terapija laserom je manje invazivna pa nema krvarenja i oporavak je dosta brži.

U većini slučajeva nije potrebna anestezija ili je dovoljna lokalna anestezija, pošto je sam postupak bezbolan.

Kod lečenja afti kao najefikasniji vid terapije nameće se tretiranje dentalnim laserom. Laser ubrzava zarastanje i obezboljava afte, i u lakšim slučajevima afte se mogu u potpunosti otkloniti nakon samo jednog tretmana.

Najbolji rezultati se postižu kada se sa terapijom laserom krene na početku pojave simptoma. Uglavnom je potrebno jedan do dva tretmana da se problem reši u ranoj fazi.

Preprotetska priprema se odnosi na kompletnu pripremu usne duplje laseroterapijom  pre postavljanja bilo kakvih nadoknada u ustima.