Ortodoncija

Ortodoncija je oblast stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i nepravilnog položaja vilica. Cilj ortodontske terapije je postići pravilan i estetski izgled zagrižaja koji će omogućiti optimalnu funkciju žvakanja i preraspodelu sila tako da dobijemo jednako opterećenje svih zuba. Takođe pravilnim položajem zuba olakšavamo oralnu higijenu i samim tim smanjuje se rizik od nastanka karijesa i parodontalnih oboljenja.

Nakon prvog ortodontskog pregleda radi se ortopan digitalni snimak svih zuba, zatim profilni telerendgen snimak,  fotografije lica i zuba kao i uzimanje otisaka u ordinaciji. Procedura je kratka, krajnje jednostavna i bezbolna. Na osnovu analize snimaka,fotografija i modela zuba, ortodont planira ortodontsku terapiju i za svega nekoliko dana se izrađuje odgovarajući mobilni ili postavlja fiksni ortodontski aparat.

Fiksni ortodontski aparat se sastoji od tuba ( ili ređe prstenova) koje se postavljaju na prve stalne molare (šestice), bravica koje se lepe na svaki pojedini zub i žičanih lukova koji prolaze kroz središnji žljeb (slot) na bravici. Žičane lukove u slotu bravice mogu držati žičane ili gumene ligature u boji i tada govorimo o konvencionalnim ili klasičnim bravicama.

Modernije i za pacijenta svakako ugodnija varijanta je samoligirajuća bravica. Kod takvih bravica nema gumica. Samoligirajući fiksni aparat ima bravice koje žicu u slotu pridržavaju vratašca ili klip koji se otvara i zatvara. Zbog svojih mehaničkih svojstava ove bravice smanjuju ukupnu dužinu trajanja terapije jer se zubi brže pomeraju. Takodje, eventualni osećaj neprijatnosti u prvih 2-3 dana nakon postavke fiksnog aparata je sveden na minimum ili ne postoji uopšte.

Osim ove podele na klasične i samoligirajuće, postoji podela na estetske i metalne bravice. Bravice na zube postavlja isključivo ortodont (doktor specijalista ortodoncije) i njih pacijent ne može skidati. Kontrole su, obično, na 4-6 nedelja. Koje bravice će se postaviti zavisi od slučaja, želje pacijenta i naravno cene.

U našoj ordinaciji koristimo najsavremenije tehnike i bravice. U zavisnosti od Vašeg slučaja i želja uvek ćemo odabrati i predložiti Vam šta je najbolje za Vas.

Postavka fiksnog aparata u jednoj vilici potpuno je bezbolna i traje oko 45 minuta.

Nakon toga objasnićemo Vam tehniku pranja zuba i zakazati sledeći termin kontrole kada ćemo zajedno pratiti napredovanje ka najlepšem OrthoSmile osmehu!

Mobilni ortodontski aparati namenjeni su najmlađim pacijentima, koji još rastu i razvijaju se. Oni mogu biti samo za jednu vilicu (aktivni ortodontski aparati) ili za obe vilice (aktivator, bionator). Njih pacijenti sami stavljaju i vade iz usta. Treba napomenuti da je kod nošenja mobilnih ortodontskih aparata izuzetno važna saradnja i želja deteta da nosi aparat, da bi terapija bila uspešna. Aparat se nosi minimum 14h dnevno. U aparatu postoji jedan ili više šrafova koji se okreću u dogovoru sa ortodontom na 7 ili 10 dana. Mobilnim aparatićima se ne mogu pravilno i potpuno ispraviti jako rotirani ili nagnuti zubi, niti zubi koji su nikli na pogrešnom mestu. Za takve anomalije se koriste fiksni ortodontski aparati.

Terapija mobilnim ortodontskim aparatima uglavnom je prva faza terapije koju započinjemo u ranom dobu i kojom ispravljamo položaj vilica i zuba. Ako je potrebno, u starijem uzrastu se  nastavlja fiksnim aparatom.

Ukoliko se problem ne reši u mlađem dobu, on s vremenom postaje teži i najčešće zahteva kasniju dužu ortodontsku terapiju.

Ortodontske folije za ispravljanje zuba su plastične providne folije koje služe za ispravljanje blagih nepravilnosti zuba. Ortofolije su alternativa fiksnim ortodontskim aparatima koja omogućava mnogo lakše i bolje održavanje higijene usta i zuba. Estetski prihvatljve i gotovo neprimetne, ortofolije su potpuno providne ali mogu biti i u boji.  Za razliku od klasičnih fiksnih proteza koje se sastoje od bravica, lukova i elastičnih gumica, set individualnih folija za ispravljanje zuba dovode zube u idealan položaj na osnovu predhodno urađene analize i kompjuterske izrade sa minimalnim pomeranjem zuba u željenom pravcu. Komjuterskom animacijom pomeranja zuba može se unapred videti tok i rezultat isplanirane terapije.
Nakon nošenja jedne folije, uzimate sledeću foliju za ispravljanje zuba i pomeranje se nastavlja sve do idealnog položaja koji je određen na početku terapije. Poslednja folija ujedno služi i kao retenciona odnosno folija kojom se održava postignuti rezultat.
Ortodontski mini implanti se koriste kao pomoćni element sklopu terapije fiksnim aparatima. Ortodontski mini implanti su od titanijuma i ugradjuju se u kost, a služe kao oslonac za aplikaciju sile kada se želi postići dobro kontrolisano pomeranje zuba. Oni se povezuju sa fiksnim aparatom na zubima kako bi se pomoglo zatvaranje prostora, korekcija sredine zubnih nizova, korekcija zagrižaja, kao i u mnoge druge svrhe.
Njihova osnovna prednost je da olakšavaju i ubrzavaju tok ortodontske terapije i po dimezijama su znatno manji mod klasičnih implanta. Ugradnja mini implanta je veoma brz i bezbolan zahvat, nije potrebna bilo kakva hirurška intervencija,kada se implant nežno aplikuje kroz desni u koštano tkivo. Međutim, odluka o korištenju mini implanta zavisi o individualnom slučaju i nju donosi isključivo ortodont u sklopu plana ortodontske terapije. Tu smo da procenimo neophodnost njihove primene i objasnimo sve detalje procedure. 

Ortodontski traineri su najčešće izrađeni od silikonskog materijala i omogućavaju pravilan rani razvoj zuba i vilica kod dece već od 4 godine. Njihova upotreba može pomoći u ispravljanju problema poput loše postavljenih zuba, nepravilnog zagrižaja, problema sa vilicama ili korigovanju nekih loših navika . Osim toga, mogu se koristiti i kod adolescenata i odraslih osoba kao dodatak konvencionalnom ortodontskom liječenju.

Pored svega navedenog, postoje i različite metalne konstrukcije (RPE, lingvalni i paltinalni luk, pendulum itd) i ekstraoralne naprave ( Delair-ova maska, Headgear) koji se takođe primenjuju u rešavanju problema ortodontskih nepravilnosti tj. nepravilnog položaja zuba i odnosa vilica.