Dečija i preventivna
Stomatologija

Dečija i preventivna stomatologija je važna grana stomatologije koja se fokusira na očuvanje oralnog zdravlja kod dece. Ova oblast se bavi pružanjem preventivnih mera, dijagnostike i lečenja oralnih bolesti kod dece.

Evo nekoliko ključnih informacija o dečijoj i preventivnoj stomatologiji:

1. Pravilan razvoj zdravih zuba: Redovne posete dečijem stomatologu od ranog detinjstva pomažu u praćenju rasta i razvoja zuba deteta. Stomatolog pruža savete o higijeni zuba, ispravnom načinu pranja zuba, upotrebi paste za zube, kao i pravilnoj ishrani za zdravlje zuba.
2. Prevencija karijesa: Rano otkrivanje i tretman karijesa kod dece je od vitalnog značaja. Preventivne mere uključuju upotrebu fluorida u pasti za zube i tečnostima za ispiranje usta. Redovna higijena zuba i redovne posete stomatologu pomažu u sprečavanju nastanka karijesa.
3. Zaštita od povreda: stomatolog može pružiti savete kako da roditelji zaštite decu od povreda zuba i usne duplje tokom igre ili sportskih aktivnosti. Upotreba zaštitnih rekvizita, poput sportskih stomatoloških zaštitnika ili šlemova, može smanjiti rizik od povreda.
4. Rana detekcija i korekcija problema u ranom razvoju lošeg zagrižaja, asimetrija vilica ili problema sa govorom kod dece. Rana dijagnostika omogućava da se ovi problemi tretiraju na vreme i spreči dalje pogoršanje nošenjem, u početku mobilnih ortodontskih a kasnije, ako je potrebno, i fiksnih ortodontskih aparata.
5. Edukacija i motivacija: Dečiji stomatolog može pružiti deci i roditeljima edukaciju o važnosti oralne higijene, pravilnom načinu pranja zuba, kao i pravilnoj ishrani za zdravlje zuba. Motivacija i podsticanje dece na redovnu higijenu zuba ključni su za održavanje dobrog oralnog zdravlja.
Zapamtite, redovne posete stomatologu i pravilna nega zuba kod kuće su ključni za očuvanje oralnog zdravlja kod dece.

Putem kontrolnih pregleda, aktivno se prati razvoj vilice i rast zuba. Rane intervencije nam pomažu da zamena mlečnih zuba stanim prođje dobro i sačuvaju se stalni zubi.

U okviru preventivne stomatologije radimo fluorisanje zuba, zalivanje fisura, preventivno plombiranje, lečenje zuba, plombiranje bolesnih zuba, vađenje mlečnih i stalnih zuba.