Parodontologija

Parodontologija je oblast dentalne medicine koja se bavi se lečenjem parodoncijuma, odnosno potpornih struktura zuba. Potpornu strukturu zuba čine gingiva, cement zuba, alveolarna čašica u kojoj se nalazi zub i ligamenti koja zub povezuju sa alveolom. Parodontopatija, uz karijes zuba, je jedna od najzastupljenija bolesti modernog doba, a parodontologija čini lečenje parodontopatije mogućim.

Glavni faktor koji uzrokuje bolesti je zubni plak, meke naslage na zubima u kojima žive kolonije bakterija. One postepeno svojim toksinima i enzimima, oštećuju potporna tkiva zuba.

Postojanje zubnog kamenca otežava, a gotovo i onemogućava pravilno održavanje higijene zuba. To je idealno mesto za nagomilavanje zubnog plaka. Čak i posle pranja zuba četkicom i pastom, plak se zadržava na neravninama zubnog kamenca. Kako bi Vaša parodontalna tkiva ostala zdrava ili kako bi se sprečio dalji progres parodontopatije, potrebno je ukloniti sve naslage koje sprečavaju normalno funkcionisanje potpornog aparata zuba.

Uklanjanje naslaga je potpuno bezbolna i bezopasna intervencija koja ne oštećuje vaše zube. Eventualna osetljivost zuba nakon intervencije je retka i traje kratko.

Peskiranje zuba je savremena metoda uklanjanja svih pigmentacija i čestica biofilma koje su zaostale nakon ultrazvučnog uklanjanja mekih i čvrstih naslaga i poliranja zuba.

Peskiranje se vrsi pomocu specijalnog aparata, koji pod pritiskom i centrifugiranjem izbacuje abrazivne mikročestce. Ove čestice su takve hemijske strukture da ne oštećuju zubna tkiva, već ih fino poliraju i uklanjaju sa njih apsolutno sav zaostali plak. Peskiranje zuba se koristi u supragingivalnoj regiji, odnosno iznad nivoa gingive na zubnim tkivima.
Peskiranje se moze vrsiti samo ukoliko desni nisu jako inflamirane, u protivnom potrebno je prvo sanirati upalu desni.

Procedura peskiranja zuba je veoma jednostavna i prijatna za pacijenta.

Peskiranje zuba je estetski znacajan faktor u bezbednom i bezbolnom posvetljavanju nijanse zuba.

Obrada parodontalnog džepa je važan postupak u lečenju parodontopatije. Obrada parodontalnog džepa predstavlja proceduru otklanjanja nakupljenog plaka i zubnog kamenca ispod površine zubnog mesa. To podrazumeva otklanjanje svih pataloški izmenjenih tkiva iz džepa. Iako je osnova lečenja parodontopatije, neretko se primenjuje kod nekih drugih zapaljenskih procesa u ustima.

Obrada parodontalnog džepa je potpuno bezbolna procedura, jer izvodi u lokalnoj anesteziji.

Zavisno od vrste i težine problema postupak se izvodi na pojedinačnom zubu ili po celim regionima.