Oralna
Hirurgija

Oralna hirurgija je grana stomatologije koja se bavi hirurškim lečenjem i zbrinjavanjem tvrdih i mekih tkiva usne duplje. Obuhvata vađenje zuba, uklanjanjem lezija oko korena zuba i hirurške korekcijom gingivalnih i koštanih defekata.

Vađenje zuba može biti rutinsko (jednostavno) ili komplikovano. Komplikovano vađenje zuba se dešava kod višekorenih zuba sa polomljenom krunicom gde je potrebno odvojiti korenove, da bi se izvadili jedan po jedan.

Ukoliko se prilikom vađenja koren polomi tako da manji deo korena ostane u ležištu, onda se pristupa hirurškom vađenju zuba.

Dentalni implanti su najbolji izbor kada je potrebno da se nadoknade jedan ili više izgubljenih zuba. Ugradnjom zubnih implanata na mesto izgubljenih zuba izbegava se brušenje zdravih zuba i samim tim im se produžava vek. Često su napravljeni od titanijuma i hirurški se postavljaju u kost vilice, gde služe kao osnova za zamenu zuba ili mosta. Zubni implantati su popularna opcija za zamenu zuba koji nedostaju jer su izdržljivi, dugotrajni i daju najpribližniji osećaj vaših prirodnih zuba.

Ortodontski razlozi za vađenje zuba podrazumevaju obično rešavanje teskobe tj nedostatka prostora za pravilno postavljanje svih zuba u zubnom nizu.

U okviru multidisciplinarnog pristupa rešavanju ortodontskog problema preduzima se i oralno-hirurška intervencija liberacija zuba.

Liberacija je postupak koji se obavlja s ciljem oslobađanja najčešće gornjeg očnjaka. Ovaj postupak može biti potreban kada je očnjak zarobljen u kosti, što može otežati njegovo nicanje i pravilno postavljanje u zubni niz. Tako postavljen očnjak može svojim položajem ugroziti i susedne zube. Pre same intervencije neophodno je uraditi 3D snimak kojim bi očnjak bio precizno lociran i ceo hirurški postupak kao i dalja ortodontska terapija bili dobro isplanirani.

Sve intervencije se izvode u lokalnoj anesteziji i potpuno su bezbolne!

Naš tim će vam pomoći da i postoperativni tok prođe što brže i bezbolnije!